Tidskrifter om träning och hälsa


Träning och hälsa är två mycket populära ämnen och intresset för dem fortsätter stadigt att växa. Innan internet slog igenom fanns några enstaka magasin i pappersform, men när möjligheten att starta digitala tidskrifter kom växte utbudet ordentligt. Trots att det finns mängder av tidningar är intresset så pass stort att det finns möjlighet även för nya aktörer att få nya läsare.

Om du har planer på att starta en egen digital tidskrift på nätet gäller det att nå ut med den till så många som möjligt för att du ska ha möjlighet att tjäna pengar. Ett bra sätt att få läsare att återkomma är att skicka ut regelbundna nyhetsbrev via mejl med en sammanfattning av de viktigaste nyheterna i den digitala tidskriften. Om du använder Ungappeds enkla, men professionella, tjänst sparar du både pengar och tid som istället kan läggas på att utveckla tidningen.

Allmänna tidskrifter om hälsa och träning

Tidningar som skriver om hälsa och träning på ett bredare sätt har ofta fokus på hälsosam kost, stresshantering och träning för att uppnå god hälsa. Exempelvis tidningen MåBra, som är Sveriges största hälsotidning, skriver om viktnedgång och regelbunden motion men har även reportage med kändisar och vanliga människor som till exempel haft en utmattningsdepression eller gjort en stor livsförändring. Andra stora hälso- och träningstidningar är I Form och Topphälsa som båda har fokus på träning, kost och att forma kroppen. Ytterligare kända tidskrifter är Kurera och Sporthälsa som även de innehåller en blandning av hälsosamma kosttips och träningsråd.

Nischade tidskrifter om träning

Nischade träningstidningar har nästan alltid ett tydligt prestationsfokus i sina artiklar. Tidningarna varvas med kostråd och träningsupplägg för exempelvis cyklister, löpare eller kroppsbyggare. I tidskriften Body finns både inspirerande reportage från olika tävlingar inom Body Building och Fitness samt råd kring hur läsaren kan maximera muskeluppbyggnad utan att samtidigt öka i kroppsfett.

Tidningar som exempelvis Bicycling och Runner’s World har istället inriktat sig på konditionsträning och ger råd till motionärer som vill utveckla sin cykling eller löpning och slå sitt personbästa i olika motionslopp. Tack vare internet har det även blivit möjligt att nischa tidningar ännu mer och ändå få spridning till många läsare. Till exempel sporter som ultralöpning eller traillöpning har egna digitala tidskrifter som fungerar bra, men skulle troligen inte få ekonomin att gå ihop om de enbart skulle ges ut i pappersform.

I framtiden kommer förmodligen den traditionella tidskriften i papper att minska i omfattning medan den onlinebaserade kommer att fortsätta att öka. Vad som är en tidskrift blir också mer flytande och oklart eftersom webbplatserna på nätet innehåller både nyheter, intervjuer, bloggar, allmän information o.s.v. Förmodligen kommer sidorna att fortsätta att bli alltmer nischade och inriktade på en viss typ av kost eller träningsform istället för att ha ett innehåll som ska passa så många läsare som möjligt.