Mest kontroversiella omslagen genom tiderna


Nu när många av de tongivande magasinen i första hand existerar i det snabba medieflödet på nätet har de fysiska tidningsomslagen förlorat något av sin sprängkraft. Förr spelade de dock stor roll.

Ta till exempel USAs president Donald Trumps besatthet av att hamna på tidningsomslag, i synnerhet Time Magazine. En fix idé som avslöjar både att han inte riktigt hänger med i tidsandan och vilken stor roll det en gång spelade att få sin nuna på omslaget.

Apropå kontroversiella tidningsomslag. Om du är med och driver ett företag, oavsett bransch, vill du förstås nu ut med företagets budskap till så många människor som möjligt. För att få ert budskap, produkter eller tjänster att nå så långt som möjligt är det en stor fördel att först ha stora kunskaper om er målgrupp. Det är där Questback kan hjälpa er. Med moderna kvalitativa och kvantitativa metoder kan de ta fram en kundundersökning som ger er faktaunderlaget som låter er ta nästa steg för att utveckla verksamheten ytterligare.

John & Yoko (Rolling Stone, januari 1981)

Tidningen Rolling Stone kan stoltsera med några av de mest ikoniska och kontroversiella omslagen någonsin. Bland dem märks bland andra när de 1999 hade Britney Spears i en sexig pose på omslaget. Än mer berömt är fotot som prydde musiktidningens juniutgåva 1981. Fotot föreställer en naken John Lennon liggandes bredvid en fullt påklädd Yoko Ono. Skälet till att fotot blev så kontroversiellt låg dock bortom tidningens kontroll. Bara några timmar efter att utgåvan publicerats hade Lennon blivit skjuten till döds utanför sin port i New York.

The Passion of Muhammad Ali (Esquire Magazine, April, 1968)

Att Muhammad Ali på toppen av sitt kändisskap var en kontroversiell figur vore en underdrift. Han utmanade rasismen i USA, landets ställning i Sydostasien och var utöver det en figur som knappast skämdes över att lyfta fram sina egna bedrifter. För det här omslaget poserade Ali iklädd sina boxningsshorts med överkroppen prydd av blodiga pilar, ett upplägg som ska referera till den kristne martyren St. Sebastian. Det uppskattades knappast av USAs kristna höger.

The First Gay President (Newsweek, Maj, 2012)

På tal om USAs kristna höger, det är tämligen ofta som det är just den gruppen som retar upp sig på tidningsomslag. Så var fallet också när Newsweek publicerade sin utgåva för maj månad 2012. På omslaget hade de satt ett foto av Barack Obama med en regnbågsfärgad gloria över huvudet och titeln “The First Gay President” (till följd av förändringar i USAs äktenskapslagar som gjorde det lättare för homosexuella att gifta sig). Det föll inte alla i smaken.

An American Tragedy (Time Magazine, Juni, 1994)

Förmodligen ett av de mest kända tidningsomslagen någonsin. Omslaget bestod av den forne fotbollsstjärnan OJ Simpsons s.k. mugshot som togs i samband med att han arresterats som misstänkt för morden på sin före detta fru Nicole Brown och hennes vän Ronald Goldman. Vad som gjorde detta omslaget särskilt kontroversiellt var att Time uppenbarligen hade gjort fotots färger mörkare, vilket också fick Simpsons hudfärg att se mörkare ut.