Digitaliseringen av tidsskriften i Sverige


Efter digitaliseringen har livet inte varit detsamma för någon bransch i världen – på ont och gott. Allt sedan internets och den fria informationens frammarsch på 90-talet fram till i dag har allt fler börjat vända sig till Google för att läsa om nyheter, vetenskap, fritidsintressen, fordonsteknik – ja listan kan göras lång.

Tryckta tidskrifter

I Sverige finns över 3000 olika tidskrifter inom varierande ämnen och många av dem säljs i butik via tidsskriftsdistributören Tidsam som har runt 400 titlar i sitt sortiment med ungefär 8000 återförsäljare i landet. Tidskrifterna är inom olika kategorier såsom facktidningar, livsstilstidningar, föreningstidsskrifter, vetenskapliga tidskrifter och tekniska tidskrifter. Tidskrifter inom hobby och fritid är också populärt och kan ta upp praktiska och säsongsanpassade råd, såsom en guide för hur man byter Snöblad på ATV på vintern eller odlartips.

Övergången från tryckta till digitala tidskrifter

Den tryckta tidskriften har funnits sedan 1600-talet och har enda tills idag inte haft konkurrens från något annat skriftligt media. Men idag har digitaliseringen ritat om den affärsmässiga kartan för många branscher som helt enkelt tvingats byta fot till det digitala spåret, såsom film- och tv-seriebranschen med streamingtjänster som Netflix, HBO, Viaplay och Cmore. Med rätt affärsmodeller för den nya digitala eran, har de ekonomiska vinsterna legat på topp. Likaså har bok och ljudboksbranschen gått över mer och mer till digitala tjänster såsom Google Books, Storytel eller Kindle som till och med satsat på läsplattor. Två svenska uppstickare som tagit ett kliv i samma riktning inom tidningsbranschen är tidningstjänsterna Readly.com och Pling.se som likt Netflix eller Spotify tar en månatlig avgift mot gränslös tillgång till en uppsjö digitala tidningar som kan läsas via en app eller i en webbläsare och med möjlighet att avsluta när man vill. Det formatet är dessutom väldigt lättillgängligt, billigt och smidigt att komma åt oberoende av tid eller plats. Men problematiken kring digital arkivering är dock en fråga som ännu inte är löst, d.vs. hur vi på ett säkert sätt kan säkerställa att arkiverade utgåvor inte förlorar formatkompabiliteten över tid och då tappar tillgången till en del av vår historia.

Tidskriftens framtid – Digital, tryckt eller båda?

Det går onekligen inte att ignorera den snabba och omfattande påverkan som digitaliseringen haft på samhället och den mediala arenan. Frågan är om och hur länge det tryckta och det digitala formatet kan leva sida vid sida eller om det digitala till slut vinner övertaget helt. Bland annat har tidningen Resume 2015 siat om att alla papperstidningar gradvis kommer vara borta inom 5-10 år och att anledningen till det är att medborgare idag i allt större utsträckning använder mobila och digitala medier för sina informationssökningar. Det som är viktigt att ta med sig är att digitalt är här för att stanna och att företagare måste uppmanas att anpassa sina affärsmodeller efter de nya digitaliserade koncepten eller också halka efter och då kan det mycket väl vara för sent.