Starta en tidskrift


Att starta en tidning är i dag både enklare och svårare än det var förut. Rent tekniskt är det enklare, då det mesta kan göras från en helt vanlig dator. Men konkurrensen är också stor, inte bara av alla magasin och tidskrifter som redan finns på marknaden, utan också från internet i allmänhet och sociala medier i synnerhet. Kanske läser vi helt enkelt inte magasin i samma utsträckning som förut. Vi har dessutom blivit lite mer bekväma och väljer det som är gratis och lättillgängligt framför det som kostar och som innebär en ansträngning.

Det pratas ibland om tidningsdöden och faktum är att det gjorde det redan på 1950-talet, men nu kryper den allt närmare. Många menar att den är ett hot mot demokratin. Både dagstidningarna och magasinen kämpar för att finnas kvar. Bland de som har det svårast är landets många lokaltidningar som också konkurrerar med reklambaserade gratissidor på nätet som levererar korta nyheter om aktuella händelser, ofta skrivna av personer som inte alls har någon journalistisk bakgrund.

Trots tidningsdöden startas det faktiskt nya tidningar. Ibland ligger ekonomiska intressen bakom, att man ser en affärsmöjlighet, men många gånger är det också ideella intressen och att man brinner för något som gör att man startar en tidning.

Visste du att de flesta tidskrifter som startas går i graven inom två år? Tyvärr är marknaden hårdare än många hoppats på. Det är en svår, kanske omöjlig, trend att vända. Men hur gör man då om man trots allt vill starta en egen tidning? Det första steget är att lära känna sin marknad, utan och innan, och veta vad läsarna efterfrågar – och också i vilket format de vill ha det. Ska tidningen vara tryckt eller digital, kanske både och? Nischade tidningar är ofta lättare att hitta läsare till, även om kundunderlaget är litet. Med en bred tidning känner sig alla och ingen träffad och läsarna blir inte lika trogna som om man är den enda tidning som finns inom ett specialområde.

Det är viktigt att tänka på ekonomin i början, för att inte dra på sig onödiga utgifter. Kanske går det att ha kontoret hemma? Behöver man bättra på likviditeten kan man sälja sina fakturor eller försöka få in fler prenumeranter. Tryck inte större upplaga än vad du tror kommer att sälja. Kartonger med osålda tidningar kostar inte bara för att du tryckt fler än du sålt, utan också genom att ta upp utrymme du hade kunnat använda till annat. Samarbeta och skaffa avtal så att du kan sälja via till exempel Pressbyrån och på tidningstjänster på nätet.

Att starta en tidskrift är ett roligt och mångskiftande arbete. Ofta lägger man allt krut på att få till en riktigt bra tidning, men minst hälften av arbetet bör ägnas åt att nå ut.