Barntidningar om djur


Många barn älskar djur och vill veta mer om sina favoritdjur. Kanske kan de inte alltid ha den där hästen eller det lilla marsvinet de drömmer om, men med en tidskrift får de ändå fördjupa sig i sitt intresse. Det finns flera tidskrifter på marknaden som riktar sig till barn och som handlar om djur. Här är några av dem:

Pets

Tidningen för barn som älskar gulliga eller spännande husdjur. Här varvas fakta om vanliga och ovanliga husdjur med pyssel och underhållning. Fina fotografier av hästar, gulliga marsvin, lekande katter och slingrande ormar gör tidningen rolig att titta i även för de barn som ännu inte läser själva. De flesta texterna är relativt korta eller uppdelade i olika stycken och visuella boxar så att de ska bli lättlästa. Här finns också roliga tester, till exempel för att se vilket husdjur som passar en bäst.

Rädda Djuren

Djurens Rätt ger ut den här tidskriften för barn. Den är tunnare än Pets, men andas också lite mer kvalitet. Även här blandas fina bilder med fakta, reportage och pyssel. Läsaren får lära sig om allt från ledarhundar till sköldpaddor. Fokus är på djurens välmående och recepten som ibland dyker upp är alltid veganska och förstås barnvänliga. Den här tidningen passar de som aldrig skulle köpa något som är testat på djur, utan som håller sig till djurvänliga produkter från till exempel Beautystore och andra butiker. Rädda Djuren är inte bara en tidning utan också en klubb med syfte att sprida kunskap om djur och deras situation till barnen. Här fokuseras på det positiva och barnen kommer inte att mötas av några skrämmande bilder från en kycklingfabrik, utan får istället läsa om hundar som hjälper barn att lära sig läsa eller kaniner som tävlar i kaninhoppning.

Din Häst

Klassikern i tidningshyllan finns fortfarande kvar, men till skillnad från på 1980-talet är den nu helt i färg. Serien om den lilla ponnyn Mulle är kvar och roar dagens läsare precis som den underhöll deras föräldrar. Insändare, notiser, hästfakta och pyssel sprängs in mellan de långa, grafiska serierna. Humor, vänskap, spännande äventyr och många hästar är vad den här tidskriften har att erbjuda.

Det här är de stora tidskrifterna för barn som fokuserar på djur, men eftersom djur är något som intresserar och fascinerar många barn återkommer temat i flera andra barntidningar. I tidskriften Julia kan man ibland läsa om husdjur, såsom gulliga kattungar och hundar som gör cirkuskonster. Även klassikern Kamratposten skriver återkommande om djur, ofta om relationen mellan ett barn och dess husdjur. I Svenska Dagbladet Junior svarar en veterinär varje vecka på barns frågor om djur, såväl husdjur som djur i det vilda. Om man inte vill prenumerera eller köpa tidskrifterna, finns många av dem att låna på biblioteket.