Dos blettele – Lilla bladet


 

Sveriges första tidskrift på jiddisch heter Dos blettele vilket översätts till Lilla bladet och den ska utkomma med fyra nummer årligen. Tidningen skall innehålla artiklar om populärkultur och startades av tre jiddischstudenter i Lund som vill stärka och utveckla jiddisch. Samtidigt är tidningen ett sätt för dem att bibehålla sina språkkunskaper.

Dos blettele behandlar inte judisk kultur eller religion, det är en vanlig tidskrift som vänder sig till alla och envar – som läser jiddisch. Här kan man ta del av vardagliga saker som kakrecept, korsord och stickbeskrivningar. Dock finns det de judar som tycker att innehållet är för lättsamt men det är främst äldre människor i USA; i Sverige har tidningen och innehållet fått ett positivt mottagande.

Jiddisch, samiska, finska, romani och meänkieli tillhör Sveriges minoritetsspråk. I Sverige talas jiddisch av mellan 1000 och 4000 personer men i världen är det ett större antal, runt 4-5 miljoner. De första judarna som bosatte sig i Sverige kom hit på 1700-talet och då fick också språket jiddisch sitt fäste. Det är ett germanskt språket men det skrivs ändå med hebreiska bokstäver och man läser från höger till vänster. Språket är också influerat av romanska och slaviska.