Bonnier – en jätte


 

Ett av Sveriges största mediehus är Bonnier som givit ut medieprodukter i 200 år. En av de första tidskrifterna var “Underliga och sanna kriminalhistorier” men den räknas knappast till en av succéerna. Mycket större blev “Folkskolans barntidning” vilken idag heter Kamratposten. Läraren Stina Quint grundade tidningen år 1892 då hon ville få barn att läsa på fritiden. Än idag är Kamratposten en tidning för barn med en målgrupp om barn mellan 8 och 15 år, och det är en av få tidskrifter som inte innehåller annonser.

En av dagens populära tidskrifter för unga är “Veckorevyn” till vilken idén föddes år 1935. Fram till 1999 utkom den en gång i veckan medan den år 2017 utkommer varannan månad. Till en början var det inte en tidning för unga kvinnor men har så varit sedan nylanseringen år 1978. Tidningen har genom åren sett en rad namnkunniga chefredaktörer, bland andra Amelia Adamo, Ebba von Sydow, Emma Hamberg och Bertil Torekull.

Sveriges första inredningstidning var “Allt i hemmet” vilken lanserades år 1956. Chefredaktör var Marianne Fredriksson, en kvinna de flesta idag känner som romanförfattare. Genom denna tidning skulle människor få bättre livskvalitet genom att deras boende skulle bli vackrare och bekvämare. Till en början var det landets enda inredningstidning men snart lanserade ICA-förlagen “Hem & Fritid” och de två blev konkurrenter. Lösningen blev att slå ihop de två och tidningen “Bo Bra” såg dagens ljus, dock utan att bli en succé. Tidningen återgick till en ägare, Åhlén & Åkerlund (Bonnier), och namnet återgick till “Allt i Hemmet”.

Sveriges första korsord publicerades på 1920-talet och det blev populärt, så populärt att en korsordstidning lanserades år 1957 “Krysset”. Det är idag Sveriges äldsta korsordstidning.

Även herrtidningar har varit populära och Åhlén Åkerlund (Bonnier) utkom med “Folket i bild” år 1963, en tidning som de köpte. Den fick senare namnet “Fib-Aktuellt”. Till en början var det en kulturtidning vilken stoltserade med skribenter som Vilhelm Moberg, Per Anders Fogelström och Ivar Lo-Johansson och den har genom åren stått för nyheter som IB-affären. Efter att bilderna på lättklädda kvinnor blev allt grövre så lades tidningen ned år 1982.

Med förbättrad ekonomi hos svenska folket såg 1960-talet ett antal specialtidningar göra entré på marknaden. Bland annat “Veckans Affärer” och “Vi föräldrar” såg dagens ljus. År 1970 kom så en av de första mattidningarna “Allt om mat” vilken snabb blev en framgång och som idag är Sveriges ledande mattidning.