Kalle Anka dök först upp år 1934 som en bifigur i Walt Disneys kortfilm “The wise little hen” eller “Den kloka lilla hönan” på svenska. Samma år blev han tecknad som seriefigur för första gången av amerikanen Al Taliaferro. Ett år senare gjorde han seriepremiär i Sverige i Hemmets veckotidning i serien “Knutte, Putte och herr Anka”. Vem som kom på namnet Kalle Anka istället för det engelska Donald Duck är ännu okänt. 1938 gjorde Kalle premiär som dagsstripp i Aftonbladets seriesidor och stannade där ända till 1977! År 1948 släpptes det första numret av Kalle Anka & C:o, den serietidning de flesta av oss har bläddrat i bitar under långa sommarlov. Sedan dess har ett otroligt antal utgåvor av svenska Kalle släppts.
Den världskända serieankan
Kalle Anka är kanske världens mest välkända anka. Det kan hur som helst sägas att figuren, filmerna och serierna älskas av många. Man kan se honom hyllad på många museum världen över, exempelvis på Walt Disney Museum i San Francisco, USA. Eller om man inte vill åka fullt lika långt, i Helsingfors på Ateneum Art Museum. Är man ett riktigt entusiastiskt Kalle-fan är det bara att boka nätter med Hotels rabattkod för billiga hotellrum och ge sig ut på en Kalle-turné. På Walt Disney Museum kan man bland annat se några av de första tecknade versionerna av Donald Duck!
En del av det svenska kulturarvet
Ända sedan start har Kalle etablerat sig starkt i svenskarnas nostalgiska hjärtan. Kalle Anka & C:o hade år 2007 den absolut största upplagan utav alla serietidningar. Vi läser honom i serietidning, i pocket och sist men verkligen inte minst, på TV varje julafton. För många är en jul utan Kalle Anka på julafton otänkbart. Det är en snart 60 år gammal tradition och förändringar i den årliga sändningen tenderar att resultera i många upprörda röster. Sverige är inte redo att släppa Kalle i första taget!